A műanyag furulyáról

A műanyag furulya

A furulya, népszerűsége okán, napjainkban a tömegtermelésben műanyagból készült változataival hódít, elsősorban alacsony árával és viszonylag megbízható minőségével. Tanulóhangszernek, gyakorlóhangszernek kiválóan megfelel, élettartama hosszú és a fahangszerekkel szemben különösebb gondoskodást sem igényel.

Sajnos egyre gyakrabban jelennek meg olcsó, de igen silány minőségű „hangszerek” a nagyáruházak polcain. Az ilyen „hangszerek” megvásárlásától azonban mindenkit óva intenék, mivel rövid időn belül bebizonyosodik, hogy hamisak, csúnya a hangjuk, esetleg egyes hangok nem szólalnak meg, sok bosszúságot okozva ezzel gazdájuknak.

Érdemes megbízható hangszert vásárolni, mint például a Yamaha, Aulos, Zen-On furulyák. Jellemzően ezeket a hangszereket csak hangszerboltokban lehet megtalálni.

A műanyag furulya karbantartása

A műanyag furulyát időnként langyos, szappanos vízzel mossuk át kívül és belül is. Különösen a fejrész átmosása fontos, a szélcsatornát egy keskenyre vágott papírcsíkkal tisztítsuk ki. Ügyeljünk arra, hogy a labium (síp) élét ne sértsük meg semmivel (pl. körmünkkel), annak sérülése ugyanis a hangszer tönkretételéhez vezethet.

Ha gyakran eldugul a szélcsatorna, gyenge mosogatószeres (mosószeres, samponos, öblítős) oldattal átöblítve megszüntethető a páralecsapódás. Az oldatot szemcseppentő segítségével juttathatjuk a szélcsatornába, hogy annak teljes felületét benedvesítse. Rázzuk ki a felesleget, kívülről töröljük le és hagyjuk megszáradni. Ne öblítsük ki.

A hangszert érdemes néha áttörölni, hogy a furatába lerakódott port és szöszöket eltávolítsuk.

Fontos, hogy az illesztékeket rendszeresen bekenjük zsírral, erre legalkalmasabb valamilyen szintetikus zsiradék használata, sok hangszerhez gyárilag csomagolnak ilyet, de hangszerboltokban külön is kapható. Zsírozás előtt mossuk, töröljük le a régi zsírmaradványokat, mivel a beleragadó apró porszemcsékkel összekarcolhatjuk a szorosan illeszkedő részeket, melyek egy idő után kikopnak. A kopott illeszték lötyögni fog, nem lehet a hangszert hangolni (mindig összecsúszik), a kikopott lábrész pedig játék közben leeshet. A már kikopott, meglazult illeszték egy darabka öntapadós ragasztócsíkkal (cellux) leragasztva javítható (általában nem szükséges a teljes kerületet körberagasztani, elég egy kis darabon). Azoknál a hangszereknél, melyeket szétszedve lehet eltenni a tokjába (alt és nagyobb furulyák), használjuk a kupakot az illesztékre. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy por, vagy szöszök ragadjanak a zsírba.

A hangszert óvjuk sugárzó hőtől, közvetlen napsütéstől (például nyáron autóban).

A műanyag furulya is meghálálja a gondoskodást és még intenzív (napi több órás) használat mellett is évtizedekig használható.