Hírek,  Tanároknak,  Verseny

XII. Országos Czidra László Furulyaverseny

2025. május 16-18. között a Szabolcsi Bence Zeneiskolában kerül megrendezésre a XII. Országos Czidra László Furulyaverseny. A területi válogatókat 2025. március 20-31. között tartják a területileg kijelölt iskolák (részletesen a versenykiírásban).

A kötelező művekről

I. korcsoport:

Anonymus: Woodycock: a division (Repertoire furulyára 1a, No. 23, EMB Z. 14132) Téma és II. (1. variáció)

Az ismétlések szabadon kezelhetők, de a formai szerkezet egységének megtartása miatt javasolt ismétléssel játszani. A kötelező anyag a téma, illetve az azt követő első variáció (a kottában II.)

II. korcsoport

Jacob van Eyck: Janneman en Alemoer – Téma és variáció (Der Fluyten LustHof, II. kötet, No. 52, Amadeus BP 705. AMA705)

A mű a Repertoire 1a kötetben (EMB Z. 14132) is megtalálható (20.) kis sajtóhibával, a variáció második felében az ismétlőjel hiányzik, és bár az ismétlések szabadon kezelhetők, ennek tudatában értelmezzük a kottát.

Jacob van Eyck: Janneman

III. korcsoport

Nicola Francesco Haym: F-dúr prelűd (The Baroque Solo Book – Select preludes and voluntaries for the flute, No. 7, Dolce 111 DOL111)

Az eredeti gyűjtemény „Select Preludes or Volentarys for Violin” 1705-ben jelent meg, majd 1708-ban „Select Preludes or Volentarys for Flute” címmel. Ez utóbbi változatot tartalmazza a „The Baroque Solo Book”.

IV. korcsoport

Jean Daniel Braun: Aria: Presto (The Baroque Solo Book – Solos from Pièces sans basse, No. 6, Dolce 111 DOL111)

Az 1740-es kiadás, a korabeli gyakorlatnak megfelelően nem csak G-kulcsban (e-moll), hanem F-kulcsban is olvasható 2b előjegyzéssel (g-mollban, ez az altfurulyás verzió is).