furulya.hu

VIII. Furulyás Szakmai Nap

Miskolc, 2018. április 18.

2018. április 18-án a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete ismét megrendezte a Miskolci Furulyás Szakmai Napot, immár 8. alkalommal. Debrecenből, Nyíregyházáról, Budapestről, Székesfehérvárról fogadta vendégeit a Zenepalota, középiskolás és felsőoktatásban tanuló furulyás tehetségeket.

Hagyományosan egy koncert nyitotta meg a programok sorát, melyen bemutatkozhattak a résztvevők. Elhangzott néhány különleges, figyelemreméltó mű: Hans Ulrich Staeps c-moll szonátája - melyet én akkor hallottam először - egy nagyon jól sikerült átirat J. S. Bach BWV 1059-es d-moll oboaversenyéből, illetve Henry Purcell d-moll szonátájának átiratából két tétel (eredetileg g-moll). Hallottunk még Telemann-fantáziát, egy ötfurulyás Boismortier-szonátát, változatos műsor állt össze.

A koncert után, egy rövid szünetet követően élménybeszámolók következtek. Néhányan részt vettünk aktív, illetve passzív hallgatóként Erik Bosgraaf budapesti mesterkurzusán, mely mindössze néhány nappal a szakmai nap előtt volt. A beszámolókban az élő elektronikus zenével összekötött kortárs zene, és az improvizáció iránti lelkesedés kapott hangsúlyt.

Ezután a szintén hagyományos közös kamarazenélés következett, melyben minden vendég (közel 30-an) egy nagy zenekart alkotott, és kisebb kamaraműveket tanultunk meg együtt. Idén Johann Heinrich Schmelzer ritkaságszámba menő, hét furulyára írott szonátáját adtuk elő közösen, Széplaki Zoltán irányításával. Ezt követően Viha Levente tartott nekünk egy különleges előadást a barokk zene és a retorika kapcsolatáról, melyben G. Ph. Telemann g-moll metodikus szonátájának első tételét elemezhettük közösen, élő zenével.

Táncház zárta a programok sorát, szintén a résztvevő diákokból és tanárokból alakult kamarazenekar kísérőzenéjével. Megtanultunk eltáncolni többek között Branle-okat és kontratáncokat is. Akik pedig estig is maradni tudtak, meghallgathattak még egy izgalmas Bach koncertet, a Miskolci Bach Hét keretein belül, ahol szintén elhangzottak furulyás művek.

Erdei Máté (Székesfehérvár)

 

Képek a Szakmai Napról

 

© 2005-2020 furulya.hu