furulya.hu

VII. Furulyás Szakmai Nap

Miskolc, 2016. március 30.

Hetedik alkalommal került megrendezésre Miskolcon Furulyás Szakmai Nap 2016. március 30-án a Zenepalota Bartók-termében. A kezdeményezés még 2010-ben indult útjára, és azóta évente találkozhatnak a régió felső- és középfokú oktatásban tanuló furulyás növendékei egy programokban gazdag közös szakmai nap keretében. Idén az eseményen részt vettek a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet hallgatói, a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói, a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és növendékei illetve ezen intézmények tanárai.

Az érkezést követően egy hangverseny keretén belül mutatkozhattak be a résztvevők kamaraművek és szóló darabok megszólaltatásával, ahol a csembaló kíséretet Albertné Zelenák Zsuzsanna a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének és a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola korrepetítora látta el.

Ezután Széplaki Zoltán előadásában "Az ismeretlen ismerős: Johann Christian Schickhardt" címmel, a zeneszerző életéről, munkásságáról és jelentősebb műveiről hallhatott érdekes információkat a közösség.

A kamarazenei műhelymunka mindig fontos szerepet tölt be a rendezvény során, így ez alkalommal Adriano Banchieri két kórusos művét (Battaglia il doppio coro) valamint Giovanni Gabrieli 12 szólamú intavolációját (Angelus ad pastores) dolgozta fel a közel 30 furulyás résztvevő. A délutáni programokat Karlowits-Juhász Orchidea – a Miskolci Egyetem BTK Tanárképző Intézetének tanára – csoportfoglalkozása nyitott meg, mely keretén belül különböző szerepjátékokban és hangszeres improvizációs feladatokban próbálhatták ki magukat az érdeklődők. A délutánt újabb közös kamarazenélés és historikus tánc foglalkozás zárta.

Fodor Csaba

 

Képek a Szakmai Napról

 

© 2005-2019 furulya.hu